Er en nej carb diæt sikker?

Kroppen har brug for en afbalanceret kost med et passende indtag af de tre makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrater. Kroppen bruger primært kulhydrater til energi, og ubrugte kulhydrater omdannes til et kemikalie kaldet glycogen og opbevares til senere brug. På trods af nogle populære tendenser er lav-carb og ingen carb diæter farlige og kan resultere i uoprettelige sundhedsrisici.

De fleste raske voksne har brug for ca. 225 g til 325 g kulhydrater hver dag. Diæter, der fremmer alvorlige restriktioner i kulhydratindtagelse, taler for 50 g til 150 g af næringsstoffet. Lav- og ikke-kulhydrat kostvaner virker på den forudsætning, at hvis din krop har lidt glykogen at tilbyde til brændstof, vil det blive til fedtbutikker for energi. Disse typer af kostvaner fremmer ofte falske principper, såsom begrænsning af frugt og grøntindtag.

For lidt kulhydrater i kosten kan placere din krop i en tilstand af ketose – eller en usund opbygning af ketoner i blodbanen. Overdreven mængde af disse kemikalier kan øge surhedsgraden i dit blod og lægge ubehagelig belastning på din lever og nyrer. Lav- og ikke-kulhydrat kostvaner, der begrænser frugt, grøntsager og korn, kan også forhindre din krop i at modtage vigtige vitaminer og mineraler. Kroniske næringsstofmangler kan føre til alvorlig skade på vitale organer og i alvorlige tilfælde, døden.

Vægttab opstår, når du forbrænder flere kalorier, end du spiser gennem mad, uanset kilden. Du vil miste ca. 1 pund for hver 3.500 ekstra kalorier du brænder, uanset om kalorierne kommer fra kulhydrater, fedt eller protein. Lavt og ikke-kulhydrat kostvaner fungerer generelt, fordi de hjælper folk til at lægge større vægt på deres kost og begrænse kalorieindtag. De bedste diætplaner omfatter afbalanceret indtagelse af næringsstoffer, vitaminer og mineraler, konsekvent og moderat kaloriebegrænsning og øget motion.

Kulhydrater skal tegne sig for omkring 45 til 65 procent af dit samlede kalorieindtag. Hvis du generelt har brug for ca. 2.000 kalorier om dagen, skal 900 til 1.300 af disse komme fra kulhydrater. Hvis du har en 1,500-kalorie kost, vil du stadig have brug for ca. 675 til 975 kalorier fra kulhydrater. Kulhydrater indeholder 4 kalorier pr. 1 g, så det betyder at ca. 170 g til 245 g kulhydrat hver dag.

Ikke alle kulhydrater er skabt lige, og der er nogle du bør forsøge at undgå, når du er på en diæt. Fødevarer, der har en høj glykæmisk belastning, eller dem, der forårsager skarpe pigge i dit blodsukkerniveau, kan føre til vægtøgning, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Prøv at undgå produkter med meget sukker. Hele kornprodukter, frugter, grøntsager og fødevarer med høj fiber er de bedste kilder til kulhydrater.

Low-and No-Carb Diets

Risici

Vægttab Fakta

Beregning af kulhydratbehov

Kulhydratkilder