Er der gluten i teriyaki?

Teriyaki refererer til både en sauce og en madlavning stil, der kommer fra Japan. Saucen indeholder traditionelt sojasovs, skyld, sukker, ingefær og krydderier. Madlavet kogt “teriyaki” stil er belagt med denne sauce. Du kan lave kylling, tofu, oksekød eller seafood teriyaki – men alle indeholder gluten fra hvede i sojasovs.

Betydning

Hvis du har den autoimmune tilstand, cøliaki, kan indtrængen af ​​lige spor af hvede, byg eller rug udløse din krop til at angribe villi i tyndtarmen. Resultaterne er symptomer som diarré, oppustethed, gas, hududslæt, prikken og svaghed. Over tid kan cøliaki føre til fejlernæring og muligvis kræft, osteoporose og andre autoimmune tilstande. Nogle mennesker, der ikke diagnosticeres med cøliaki, oplever stadig fordøjelsesbesvær efter at have brugt gluten. Denne tilstand, kendt som glutenintolerans, kan ikke forårsage permanent skade på tarmene, men kan stadig være meget ubehageligt. Den eneste måde at håndtere en betingelse på er at undgå helt mad indeholdende gluten, et protein, der findes i hvede, byg og rug.

Teriyaki og Gluten

Teriyaki indeholder sojasovs, som traditionelt er fremstillet af fermenterede sojabønner og hvede. Ethvert mad indeholdende spormængder hvede indeholder også gluten. Sojasovs kan også fremstilles af et derivat af byg, som også indeholder gluten eller ris, som er glutenfri. Medmindre en sojasovs specificerer, at den er certificeret glutenfri, skal du antage, at den indeholder gluten for at være sikker.

Alternativer

Du kan lave teriyaki sauce med tamari, som ligner sojasovs, men indeholder ofte ingen hvede. Hvis du køber tamari, skal du sørge for at den er mærket “glutenfri”, da nogle mærker kan indeholde små mængder hvede. Fordi tamari indeholder en højere koncentration af sojabønner, er dens smag mere intens.

Glutenfri opskrift

Til glutenfri teriyaki kombineres glutenfri tamari med vand, brunt sukker, hakket hvidløgsklyven og en knivspids tørt ingefær. Marinade kød, grøntsager eller fast tofu i saucen og derefter sauté, grill eller stegepande. Server teriyaki med dampet ris for at nyde sødens smag.