Hvordan man øger knogletætheden

Progressiv knogletæthed er det vigtigste symptom forbundet med osteopeni og osteoporose. Tab af tæthed resulterer i knogler, der er tynde, svage og let brudt. Ifølge den medicinske hjemmeside UpToDate forekommer mere end 1,3 millioner osteoporose-associerede frakturer hvert år i USA. Af denne grund er det vigtigt, at kvinder især tager skridt til at opretholde og forbedre knogletætheden. Fælles strategier, der bruges til at øge knogletætheden, omfatter øget daglig indtagelse af calcium og D-vitamin, enten gennem kosttilpasning eller tilskud, motion og medicin.

Stigende indtagelse af calcium og vitamin D

Forøgelse af dit daglige indtag af calcium og D-vitamin, uanset om du foretager ændringer i din kost eller tager supplerende piller, er afgørende for knogleres sundhed. At tage calcium reducerer knogletab og mindsker risikoen for brud, mens vitamin D hjælper calcium til at blive absorberet korrekt. UpToDate anbefaler, at præmenopausale kvinder og mænd bruger 1.000 mg calcium hver dag, og at postmenopausale kvinder, der ikke tager østrogen, bruger 1,500 mg dagligt. Post-menopausale kvinder er mere udsatte for knogletæthed tab, fordi menstruationshormon østrogen spiller en vigtig rolle i beskyttelse mod knogletab. De vigtigste kilder til calcium i kosten er mejeriprodukter og mørke bladgrønne, såsom spinat. Derudover er mange korn og saft beriget med calcium. En naturlig kilde til D-vitamin er solen, da huden producerer D-vitamin efter solens eksponering. Mælk er en god kostkilde af D-vitamin. Når det er svært at få nok calcium og D-vitamin fra kosten, kan kosttilskud anvendes. Calciumcarbonat er en billig og effektiv form for supplerende calcium. Ifølge UpToDate er calciumabsorption bedre, hvis den daglige dosis er opdelt i to portioner – en om morgenen og en om aftenen. Supplerende vitamin D kan tages i pilleform alene eller som del af et multivitamin.

Vægtbærende øvelse

Motion er en fremragende naturlig måde at øge knogletætheden på. Ny knoglevækst stimuleres, når du deltager i øvelser, der sætter stress på dine knogler. En 1994-studie fra University of Tufts viste, at kvinder mellem 50 og 70 år, der deltog i regelmæssig motion, blev vedligeholdt eller øget deres knogletæthed, mens deres kammerater, der ikke udøvede tabt knogletæthed. Aerobic, trappe klatring, cykling med modstand, dans og vægtløftning. Hvis du er blevet diagnosticeret med osteoporose eller osteopeni, er det vigtigt at tjekke med din læge, inden du begynder et nyt træningsprogram. Dr. Kate Lindemann anbefaler på sin osteopeni hjemmeside, Osteopenia3, denne enkle øvelse at gøre i dit hjem: Fokus på at komme op fra en stol uden at bruge dine arme eller hænder. Ikke alene vil motion hjælpe dig med at øge knogletætheden, det vil også bidrage til at forhindre sandsynligheden for fald, der kan resultere i en knoglebrud.

Medikamenter for at øge knogletætheden

Der er flere medicin tilgængelige på recept, som du kan tage for at øge knogletætheden. En fælles klasse af stoffer, der anvendes til dette formål, er biphosphanaterne. Disse omfatter de populære lægemidler risedronat, kendt som Actonel, og alendronat, kendt som Fosamax. Biphosphanater forhindrer knogletæthedstab ved forhindring af den normale resorption af knogle af en specialiseret type af knogleceller, der kaldes osteoklaster. Ifølge endocrine web er biphosphanater blevet bevist i undersøgelser for at føre til øget knoglemineraltæthed i ryg og hofte. Også ifølge endokrine web virker calcitoninlægemidler som miacalcin også ved at hæmme osteoklasterne og derfor resorption, hvilket resulterer i stigninger i knoglemasse. Calcitonin er et hormon, der er naturligt produceret af skjoldbruskkirtlen, men syntetisk produceret i lægemiddelformen. Endelig er østrogenudskiftningsterapi nyttig til forbedring af knogletætheden hos postmenopausale kvinder. Ifølge en rapport udgivet af U.S. Preventative Services Task Force, er østrogenmangel, der forekommer med overgangsalderen, en vigtig faktor, der fører til tab af knogletæthed blandt kvinder. Da østrogen forhindrer knogletab ved at hæmme knogleresorption, er behandling med syntetisk østrogen, kendt som østrogenudskiftningsterapi, en anden teknik, der anvendes til at forbedre knogletætheden.